De plastic soep

We gooien tegenwoordig zoveel weg en we gebruiken zo ontzettend veel plastic. Ga maar eens na hoeveel producten die je koopt in de supermarkt die in plastic verpakt zijn. Zo heb mandarijnen in een plastic netje, verse pasta in een plastic pakje, snoepjes in een plastic zakje en je groente mix in een plastic verpakking. Waarschijnlijk is driekwart van je boodschappen kar gevuld met plastic verpakte producten. Bizar toch en dan moet je je nog bedenken dat het merendeel van dit plastic terecht komt in de oceaan. En inmiddels weten we hoe groot dit is: 311 miljoen ton aan nieuw plastic per jaar. Hoe lossen we dat op?

Het op ruimen van de plastic soep

Gelukkig bestaan er allerlei initiatieven om de plastic soep op te ruimen, maar dit lost natuurlijk de kern van het probleem niet op. Het haalt alleen het huidige plastic uit het water, maar er komt zoveel bij ieder jaar dat dit niet bij te benen is. En het is een symptoom bestrijding en lost het echte probleem niet op. Een voorbeeld is de oceaan clean up die continue plastic uit de oceaan haalt. Een prachtige uitvinding van een jong talent uit Delft. Laten we hem helpen en structureel het probleem op lossen

Strijd tegen zwerfvuil

Door vuil eerder te verwerken komt het ook niet in de oceaan terecht. Mr. Fill is z’n initiatief die straatvuil tegen gaat. Door deze eenvoudige oplossing pakken we het probleem vroegtijdig aan. Een andere manier is om minder plastic te gebruiken en deze producten in de supermarkt te proberen te vermijden. Door dit ook te lobbyen in de politiek komt langzaam een beweging op gang en gaan we steeds duurzamer met elkaar nadenken over mogelijke oplossingen. Samen gaan we voor een wereld die we door kunnen geven.