3 augustus 2021

Dingen die je bij een werkgever kunt verwachten als je ziek bent

2 min read

Wanneer je langdurig ziek bent is dat erg vervelend. Je voelt je in de eerste plaats natuurlijk gewoon niet goed, wat op zich al genoeg is, maar daarnaast maak je je waarschijnlijk ook zorgen om je baan. Wat gebeurt er als je lang niet kunt werken? En hoe moet het dan met je huur en kun je weer terugkomen als je weer beter bent? In Nederland is dit gelukkig goed geregeld en word je door de wet beschermd. We vertellen je daar graag wat meer over.

Verantwoordelijkheid van werkgevers

Veel werkgevers zijn eigenrisicodrager ziektewet. Zij zijn dan verantwoordelijk voor jouw re-integratie wanneer je weer aan het werk kunt. Vaak bij een andere organisatie, maar soms ook bij de organisatie waar je al werkte zelf. In de meeste gevallen wordt aan deze verantwoordelijkheid voldaan door een bureau of bedrijf in te huren dat gespecialiseerd is in dit soort re-integratietrajecten, omdat het vanuit die insteek veel beter wordt geregeld voor jou en veel gemakkelijker is voor je werkgever. Je kunt je dus voorstellen dat dat een goede combinatie is!

Mentale problemen

Heb je vooral mentale problemen of wellicht zelfs een aandoening? Dan zijn er heel veel verschillende routes en wegen die je kunt bewandelen. Zo kun je bijvoorbeeld heel licht omgaan met je uitdaging, door misschien alleen met een vertrouwenspersoon te praten. Wat is een vertrouwenspersoon? Dat is iemand die niet bij je werkgever werkt maar door hen wordt ingehuurd om jou van onpartijdig advies te voorzien. Ook kun je naar de huisarts gaan en om een indicatie vragen zodat je geholpen kunt worden door een psycholoog of psychiater, wanneer je kampt met een aandoening of wat diepgaandere problemen waar je zelf niet uit kunt komen zonder hulp van buitenaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *