9 december 2021

Duurzaamheid in de mode-industrie

2 min read

De hedendaagse mode-industrie levert een enorme druk op milieu- en maatschappelijke factoren en heeft dringend behoefte aan duurzame innovatie. Wist je dat uit recent onderzoek bleek elke seconde er maar liefst één vuilniswagen met textiel wordt verspild? Ander onderzoek uitgevoerd door de Copenhagen Fashion Summit meldde zelfs dat mode verantwoordelijk is voor 92 miljoen ton vast afval dat elk jaar op stortplaatsen wordt gedumpt. De huidige processen in de mode-industrie zijn dringend toe aan verandering om catastrofale gevolgen te voorkomen. In artikel gaan we kort in op twee mogelijkheden die kunnen aan duurzamere mode.

Tweedehands kledingwinkels en ruilalternatieven

Duurzaamheid speelt in toenemende mate een belangrijkere rol binnen de verschillende lagen van de samenleving. Zo worden consumenten bijvoorbeeld steeds milieubewuster en willen zij betekenisvolle veranderingen aanbrengen in hun consumentenpraktijken. Op het gebied van mode, zien we een groeiende populariteit van tweedehands kledingwinkels en kledingruilinitiatieven. 

Het delen en hergebruiken maakt deel uit van een grotere beweging genaamd de deeleconomie, die overigens ook steeds meer terrein wint in andere sectoren zoals transport, kantoorproducten mediastreaming en crowd-based financiering.

Het upcyclen van kleding

Tegenwoordig zien we steeds meer initiatieven in de mode-industrie die gerelateerd zijn aan de circulaire economie, om zo afval te minimaliseren en coöperaties aan te moedigen. Denk bijvoorbeeld eens aan co-creatie, recycling, upcycling en herdistributie van gebruikte kleding . Hierbij ligt de nadruk ligt op het hergebruiken van materialen die anders als afval zouden worden beschouwd. Kleding upcyclen is simpelweg het gebruik van oude, versleten of beschadigde kleding en er iets nieuws van maken. Er zijn tegenwoordig steeds meer ondernemingen die zich volledig focussen op het samenbrengen van consumenten en producenten om betaalbare, op maat gemaakte mode te creëren zonder afbreuk te doen aan de natuurlijke ecosystemen als hulpbronnen. Bestaande kleding wordt op deze manier gestopt in een nieuw jasje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *