18 september 2021

Een erfenis accepteren: Ja of nee?

2 min read

Twijfel of je een erfenis wilt, bijvoorbeeld omdat de overleden persoon veel schulden had. Dan zijn er meerdere opties. Je kunt de erfenis verwerpen, beneficiair aanvaarden of zuiver aanvaarden. Hieronder leggen we uit wat het inhoud.

Verwerpen

Wanneer je kiest voor het verwerpen nalatenschap dan zie je af van de erfenis die je zou krijgen. Je bent dus nergens aansprakelijk voor, en wordt niet eigenaar van de bezittingen van de overledene. Je bent dus ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden. De belangrijkste reden om een nalatenschap te verwerpen is dat je weet dat je toch alleen schulden geërfd krijgt, en niks wat waardevol voor je is.

Beneficiair aanvaarden

Wanneer je erfgenaam bent en er van overtuigd bent dat de overleden persoon schulden had kun je er ook voor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden. Hiermee accepteer je de ergernis wel, maar hoef je niet zelf de schulden van de overledene te betalen. Wel is het belangrijk dat je de erfenis vereffent. Dit houdt in dat je de erfenis moet regelen op de manier die in de wet staat. Wanneer je dit niet goed regelt loop je namelijk het risico dat je de schulden alsnog zelf moet betalen.

Zuiver aanvaarden

Wanneer je een erfenis zuiver aanvaardt houdt dit in dat je eigenaar wordt van de bezittingen en eventuele schulden van de overledene. Mensen aanvaarden een erfenis eigenlijk alleen zuiver als het ze iets oplevert. Het kan lastig zijn om een erfenis met de familie te delen; veel familieruzies ontstaan immers op deze manier. Je kunt dus eventueel een mediator inhuren die met jou en je familie om de tafel gaat om alles goed te verdelen. In ernstigere situaties, denk aan erge ruzies, kun je er altijd voor kiezen om een advocaat erfrecht inhuren die ervoor zorgt dat jij je eerlijke deel van de erfenis ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *