Een oppas zoeken, waar begin ik?

Een oppas vinden is iets persoonlijks. Je wil dat je kinderen in goede handen zijn en je wil dat de oppas betrouwbaar is. Ze moeten niet in slaap vallen op momenten dat het niet kan of een feestje geven als de kinderen net naar bed zijn. Je kent het wel, dat soort dingen wil je niet bij jou thuis! Waar moet je dan ook zoeken om zo’n betrouwbaar iemand te vinden? Welke leeftijd? Iemand uit de buurt? Al dat soort vragen zijn lastig te beantwoorden. Daarom hebben we in dit artikel wat tips op een rij gezet met waar je begint met zoeken.

Waar begin je met zoeken?

Kijk altijd eerst in je eigen omgeving. Door bekenden als oppas te vragen help je jezelf bij je eigen gemoedstoestand. Niet gek, want iemand die je kent vertrouw je nu eenmaal sneller. Denk aan je buurmeisje, je nichtje of een ander iemand uit je kennissenkring. Vraag daarom gerust in je omgeving. Iedere ouder heeft hetzelfde ‘probleem’ en als je het lief vraagt zullen ze je vast wel het nummer willen geven van je oppas. Daarbij komt dat deze manier jezelf helpt omdat de sociale controle hier het grootst is. Naast je eigen omgeving kun je een oppas vinden via een goede netwerksite. Een oppaswebsite. Hier vind je verschillende oppassers bij jou in de buurt en deze worden vaak gescreend. Ook vind je recensies die ervoor zorgen dat je al snel vertrouwen krijgt in iemand bij je in de buurt.

Zorg dat je daarna altijd even ziet en een ‘sollicitatiegesprek’ houdt. Dit laat je kennis maken en als het dan direct goed voelt kun je direct jouw regels met hem of haar bespreken. Dit helpt ook de oppasser bepalen of het voor hem of haar goed voelt. Ook dat is natuurlijk belangrijk. Iemand die zich op z’n gemak voelt kan ook het best op je kind of de kinderen passen. Niet zo gek natuurlijk!