9 december 2021

Elektrische voertuigen voor kinderen, hoe zit dat met de wet?

2 min read

Je ziet de laatste tijd steeds vaker elektrische auto’s rijden met een kind erin. Daar loopt dan een vader of moeder achter met een grote afstandsbediening. Een soort rc-auto die groot genoeg is om er als kind in te rijden dus. Voor veel ouders zal het vroeger iets zijn geweest waar je als kind alleen maar van kon dromen, dus is het niet zo gek dat ze nu massaal voor het eigen kroost worden aangeschaft.

Maar hoe zit het eigenlijk met de regelgeving rond dit soort voertuigen?

Elektrische steps in Nederland

Een e-step wordt in Nederland gezien als een scooter. Dat betekent dat ze door het RDW moeten zijn goedgekeurd om de weg op te mogen. Bij de aanschaf van een elektrische step kind moet je daar dus goed bewust van zijn.

Officieel mag er namelijk niet op gereden worden op de openbare weg. Op eigen terrein is dat natuurlijk een ander verhaal. Daar kan je kind er zonder zorgen van genieten. In de praktijk zal ook een kind op een elektrisch stepje dat op straat speelt niet snel een bekeuring krijgen. Wel is het goed om te kiezen voor een exemplaar met snelheidsbegrenzing, ook voor de veiligheid van je eigen kind. En wees er dus bewust van dat het geheel op eigen risico is.

En andere voertuigen?

Hetzelfde geldt eigenlijk voor elk elektrisch aangedreven voertuig. Dus ook die blitse auto’s en de populaire “hoverboards” die stiekem helemaal niet kunnen hoveren. Bij zelf aangedreven voertuigen als steps en skeelers word je voor de wet gezien als voetganger. Met een gemotoriseerd (ook elektrisch dus) voertuig, ben je al snel een bijzondere brommer. En die bijzondere brommers, die moeten zijn goedgekeurd door het RDW.

Het drama rondom de Stint heeft de noodzaak van dit soort regelgeving pijnlijk duidelijk gemaakt. Toch is het wel gek dat enige nuance tussen wanneer je een voetganger bent, en wanneer je direct wordt beschouwd als scooteraar, ontbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *