18 september 2021

Ergernissen bij erfenissen

2 min read

Toen mijn tante en oom gingen scheiden was dat een nare situatie. Dit heeft veel emotionele schade geleverd, wat te voelen was door heel de familie heen. Dit scheiding traject heeft ook erg lang geduurd, voordat zowel mijn oom als mijn tante weer ‘normaal’ door het leven konden gaan. Maar toen mijn oma onlangs is overleden, kwam alles weer naar boven. Mijn oom was namelijk opgenomen in het testament van mijn oma. Mijn tante is de erfgenaam, en was hier flink door ontdaan, want had hier niet op gerekend, aangezien dit testament (of uitsluitingsclausule) al een aantal jaar eerder voor de scheiding was gemaakt.

Mijn oom had de erfenis ook niet hoeven aanvaarden. Als hij de erfenis had verworpen had dat wellicht minder frictie geleverd. Mijn oom was een legaat, dat houd in dat mijn oma in haar testament heeft vastgesteld iets na te laten aan de door haar gekozen persoon. Dat is iets anders dan een erfstelling, waar je iemand benoemd tot erfgenaam. Zo’n erfstelling is het vastgestelde deel van het bezit dat wordt toebedeeld aan de erfgenamen nadat de rechten van anderen (zoals legaten) zijn afgetrokken.

Als je een erfenis aanvaard, dan kan dat zuiver of beneficiair. Door een erfenis zuiver te aanvaarden, krijg je zowel de goederen als de schulden van de overledene. Bij  beneficiair aanvaarden ben je niet aansprakelijk bij het verlossen van schulden. Dit wordt ook aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving genoemd.  

Het is sowieso al een heel moeilijke tijd na het verlies van een dierbare zoals je oma of je moeder. Nog erger wordt het als er daarbij ook nog ruzies ontstaan rondom de erfenis. Een erfrecht advocaat kan hierbij goed helpen. Nalatenschappen zijn ingewikkeld, en helemaal in een periode van rouw is dit iets wat in goede banen geleid moet zijn om problematische erfenissen te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *