Hoe zeg je een abonnement op?

Een abonnement afsluiten, is meestal geen probleem. Een abonnement opzeggen echter, daarvoor zitten we vaak met de handen in het haar. Want hoe moeten we nu in godsnaam een abonnement op de juiste wijzen opzeggen zonder dat we iets over het hoofd zien. Als je het immers op de verkeerde wijze doet en niet op tijd, hang je misschien weer voor een jaar aan je abonnement vast zonder dat je dat eigenlijk wilt.

De juiste manier om een abonnement op te zeggen

Bij het opzeggen van een abonnement is het belangrijk om te weten dat je niet alleen plichten, maar ook bepaalde rechten als consument hebt. Zo is het wettelijk bepaald dat je een abonnement mag opzeggen op dezelfde manier als je het hebt afgesloten. Heb je jouw GSM-contract afgesloten in de plaatselijke telecomwinkel dan kan je ook daar terecht voor het opzeggen van het abonnement. Heb je online een jaarabonnement voor je favoriete tijdschrift gekocht dan moet je dit ook online kunnen opzeggen door deze optie via de website te kiezen of door een mail te sturen. Je kunt natuurlijk ook nog steeds de ‘old school’ methode van de aangetekende opzeggingsbrief gebruiken. Ongeacht welke methode je gebruikt om je abonnement op te zeggen, vraag steeds om een bevestiging van ontvangst en van opzegging via mail of brief. Dit is de enige manier om 100% zeker te zijn dat je aanvraag werd of wordt uitgevoerd. 

Opzeggen maar

Met uitzondering van tijdschriften en kranten die minder dan 1 maal per maand verschijnen en een maximale opzegtermijn van 3 maanden hebben, hebben alle andere abonnementen een maximale opzegtermijn van 1 maand. Stel dat je het abonnement van je weekblad op 1 maart opzegt dan loopt je abonnement nog uiterlijk tot 1 april. En neen, dat is geen aprilgrap!