Huis verkopen in Zoetermeer? Laat eerst een taxatie uitvoeren

Je wilt gaan verhuizen en een nieuw leven in stappen. Je hebt al een leuke nieuwe woning gevonden ergens in de buurt van vrienden, je werk, waar je eerst al woonde of totaal ergens anders zodat alles fris is. Maar om 2 huizen in bezit te hebben kost je te veel. Of je hebt het geld van je oude huis nodig om te nieuwe te kopen. Laat dan snel een taxatie doen en zet je huis op de markt. Of laat juist het huis taxeren die je wilt kopen.

Wat is het taxeren van je huis?

Een taxatie, je hoort het vaak voorbij komen. Maar je hebt eigenlijk geen idee wat is en waar het voor dient. Simpel uitgelegd betekent het dat de taxateur naar een bepaald object gaat kijken, in dit geval een huis of een andere vorm van woning, en de waarde gaat inschatten. Zo kom jij te weten wat je voor het huis kan en mag vragen, of hoeveel je zal moeten betalen als je het wilt kopen. 

Dit is altijd verplicht bij het kopen of verkopen van een woning. En dit taxatie rapport mag niet ouder dan 6 maanden zijn. Zo voorkom je dat de waarde niet ineens is gaan dalen terwijl hij of zij nog wel de hoge prijs vraagt. En voor de verkoper kan het nadelig zijn als de woning meer waard is geworden dan dat ze er voor krijgen.

De taxateur zal ten aller tijde buiten de verkoop of aankoop van het huis staan. Hij of zij bepaald alleen de waarde hiervan.

Waar wordt het op gebaseerd?

Taxeren is altijd gedaan op feiten niet vanuit de mening van de verkoper, koper of de taxateur zelf. Met name gaat het om locatie. De grond kan op een plek veel duurder zijn dan op de andere. Dit heeft te maken met vraag en aanbod. In Amsterdam bijvoorbeeld is er erg veel vraag, maar kleine woningen en erg weinig die over zijn. Daarom zijn de prijzen daar mega hoog. En in Groningen is veel ruimte en veel minder bevolking. Terwijl de huizen erg ruim zijn. Toch betaal je hier in verhouding minder voor.

Naast locatie gaat het ook om de status van het huis. Een groot huis met 4 verdiepingen zal standaard meer kosten dan eentje waar het er maar 2 zijn. Daarnaast kan het bouwjaar van het huis ook veel verschil maken. Een nieuwbouwhuis staat er veel beter bij dan een van 30 jaar oud. Als er gaten of scheuren in de muur zitten, de vloer is niet gelijk of er is sprake van ongedierte of schimmel. Dan zal de waarde ook sterk dalen.

Accessoires aan het huis kunnen de waarde omhoog halen. Denk dan aan een ruime en mooie tuin. Dat is een mooi pluspunt. Of een grote oprit. En een balkonnetje vanaf de 2e verdieping geeft ook zeker een goede indruk.

Met een lijst wordt er afgewerkt wat de waarde is en wat er goed en slecht aan is.

Tarieven van een taxatie

De taxatie Zoetermeer heeft ook een prijs, dit zal vaak rond de 400 tot 600 euro liggen. Verschilt per locatie en aanbieder.