9 december 2021

Industriële automatisering: Wat is dat nou precies?

2 min read

Automatisering is een term die je waarschijnlijk veelvuldig voorbij ziet en hoort komen. Het is iets dat steeds vaker wordt gebruikt. Vandaag leggen we je uit wat het nu precies is. het wordt namelijk gebruikt om het menselijke werk zo veel als mogelijk te vervangen voor software en machines. En zeker in de wereld van techniek is automatisering, oftewel industrial automation, steeds populairder en belangrijke raan het worden. Lees gerust even door!

Systemen

We zien dat industrial automation voornamelijk populair is geworden binnen de productie industrie. Dit wordt ook wel procesautomatisering genoemd, het automatiseren van productieprocessen. Het grote voordeel voor werknemers is dat deze techniek de werknemer niet overneemt maar juis de technische onderdelen ondersteunt. Geen vervanging van maar verbetering van!

De voordelen

Het is niet voor niets dat er steeds meer geautomatiseerd wordt. Er zijn gewoon best veel vormen van arbeid waarbij er juist gekozen moet worden voor automatisering. Denk aan beroepen waar het erg lastig is personeel te vinden of arbeid welke lastig door personeel uitgevoerd kan worden. Binnen de productie is het voordeel dat alles sneller en meestal goedkoper kan dankzij automatisering. Of het werken binnen een onveilige werkomgeving is dankzij automatisering een fluitje van een cent.

Daarnaast kan er dankzij automatisering ook gebruik gemaakt worden van moeilijke berekeningen die je als mens, de meesten, niet kan maken.

Zijn er ook nadelen?

Automatisering is niet de goedkoopste vorm natuurlijk. En we kunnen wel zeggen dat goed personeel ook niet goedkoop is. Maar achter de automatisering zit veel technologie en technologie kost natuurlijk geld. Vaak veel goed. Daarnaast kan een systeem volledig vastlopen of een storing krijgen. Dan zijn er vaak weer mensen handen nodig om dit op te lossen. Je kan dus niet altijd alles automatiseren. Werk jij bij een bedrijf waar ze aan automatisering doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *