3 augustus 2021

Voorkom schade aan je dak met deze tips!

2 min read

In de zomer staan we er meestal niet zo bij stil om het dak te inspecteren op schade of tekortkomingen. Als de herfst en de winter eenmaal aanbreken merken we meestal pas dat er iets kapot is, doordat je bijvoorbeeld last krijgt van lekkage. Het is daarom goed om vaker je dak te inspecteren en maatregelen te nemen om deze schade te voorkomen! Maar hoe doe je dit? Wij vertellen het je graag.

Goede dakbedekking

Als je schade aan je dak wilt voorkomen is het goed om jaarlijks je dakdekking te controleren. Dit kun je zelf doen, maar het is ook mogelijk om hier een professional voor in te schakelen. Zij weten precies waar ze moeten kijken. Als je zelf op inspectie uitgaat is het goed om te zoeken naar dakpannen of dakpanelen die verkeerd liggen en niet goed meer aansluiten. Controleer ook of dat er geen scheurtjes en barsten in de dakbedekking zit. Zo kan water namelijk heel gemakkelijk het huis binnen dringen via de open kiertjes, waardoor je straks met lekkage zit. Zeker met sterke weersinvloeden als storm en hagel kan het dak gemakkelijk beschadigen. Dakpannen vervangen of recht leggen is een klusje wat je zelf nog kan oppakken, maar met grotere renovaties van dakbedekking kun je toch echt beter een dakdekker inschakelen.

Dakgoot en regenpijp

Een andere veroorzaker van schade en lekkages, zijn de dakgoot en regenpijpen. Als deze niet tijdig worden schoongemaakt en dus vollopen met water, kan het op een gegeven moment ook het huis binnen dringen. Of het gaat kapot, waardoor water niet makkelijk meer afgevoerd kan worden. Check daarom regelmatig of de dakgoot en regenpijp niet verstopt zit en maak deze goed schoon. Ook kun je controleren of vogels hier geen nestjes in hebben gemaakt, waardoor het water niet goed meer door kan lopen.