Waar je op moet letten als je als student een zorgverzekering afsluit

Een studentenleven gaat natuurlijk niet over rozen. Naast dat je vaak dagelijks school of stage hebt, zijn er een hoop andere zaken waar je druk mee bent als student in Nederland. Helemaal wanneer je uiteindelijk 18 wordt. Er komen dan een hoop verantwoordelijkheden bij die er voor je 18e verjaardag nog niet zijn. Denk hierbij aan een begrafenisverzekering, maar ook juist aan een zorgverzekering. Vanaf je 18e ben je namelijk niet meer standaard meeverzekerd met je ouders. Je moet een eigen zorgverzekering afsluiten, maar waar moet je beginnen?

Zorgverzekering kiezen


Vanuit de Nederlandse wet bestaat er een verplichting om een zorgverzekering te hebben. Dat heeft te maken met het feit dat medische ingrepen een hele hoop geld kunnen kosten en wanneer je dan niet verzekerd bent, kun je dat meestal niet zomaar betalen. Voor een zorgverzekering betaal je maandelijks een premie. De meeste zorgverzekeraars hebben een andere premie dus het is belangrijk dat je zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Daarnaast kun je je nog aanvullend laten verzekeren. Een aanvullende verzekering is handig wanneer je weet dat je bepaalde kosten sowieso gaat maken. Denk hierbij aan de tandarts of bijvoorbeeld aan behandelingen van een fysiotherapeut. Ook hierbij kan het per zorgverzekeraar verschillen wat er vergoed wordt, maar ook wat deze aanvullende premie kost.

Eigen risico zorgverzekering studenten


Naast het feit dat je verplicht maandelijks een premie moet betalen, kan het zijn dat je een eigen risico moet betalen. Een eigen risico betaal je wanneer je zorg nodig hebt. Het eigen risico is bij de hoogste premie ongeveer 385 euro. Je kan er voor kiezen om dit eigen risico te laten stijgen. Je hebt dan meer kosten die je zelf moet betalen wanneer je zorg nodig hebt, maar wanneer het eigen risico hoger is, betaal je maandelijks weer een hoop minder premie. Het kan dus voordelig zijn, maar wanneer je dan alsnog zorg nodig hebt, kan het zijn dat je het opgespaarde geld weer nodig hebt om alsnog de eigen risico te moeten betalen. Het is dus zeker niet in elke situatie even voordelig.

Zorgverzekering studenten vergelijken


Wanneer je bezig gaat met een zorgverzekering kiezen, is het handig dat je eerst op een rijtje hebt wat jij precies nodig hebt aan zorg. Op die manier kun je een zorgverzekeraar kiezen die het beste bij jou past. Heb je bijvoorbeeld extra verzekering nodig voor de tandarts of niet. Ook kun je nog tussen verschillende verzekeraars vergelijken wat betreft een korting voor je zorgverzekering studenten. Deze wordt namelijk aangeboden omdat studenten vaak maar weinig geld overhouden. Je kan natuurlijk zelf alle verzekeraars vergelijken, maar er zijn ook een hoop sites die je hierbij kunnen helpen.