25 januari 2022

Wanneer mag je je autorijbewijs halen?

2 min read
Rijles

Wil jij graag je autorijbewijs halen? Dan mag je met rijlessen beginnen als je 16,5 jaar bent. Je kunt dan tussentijdse toetsen doen. Het zelfs mogelijk om je theorie-examen al te halen als je 16 jaar bent. Vanaf je 17e jaar mag je praktijkexamen doen voor je rijbewijs. Als je slaagt voor het examen, kun je het rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat geregistreerd. Je mag dan nog niet alleen in een auto rijden. Er moet een coach naast je zitten en je hebt een begeleiderspas nodig.

Autorijbewijs

Hoe snel kun je je autorijbewijs halen?

Hoe snel je je autorijbewijs kunt halen, hangt weer af van je vaardigheden. Gemiddeld hebben de meeste mensen genoeg aan 38 uur autorijlessen, maar dit hoeft bij jou niet zo te zijn. Het kan dat je de rijlessen sneller oppikt dan anderen of dat het juist langer duurt voordat je het autorijden onder de knie hebt. Laat je niet beïnvloeden door anderen en doe het vooral in je eigen tempo. Alleen dan leer je het autorijden goed.

Rijbewijs B

Welke cursussen zijn er om je rijbewijs te halen?

Voordat je echt met de rijlessen begint, start je altijd met een proefles. Deze les heeft als doel om te bepalen hoeveel lessen je nodig hebt. De instructeur vertelt je dat aan het eind van de les. Ook zal hij je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden. Je kunt onder meer kiezen voor een reguliere cursus, waarbij je minimaal 1 uur per week les hebt, maar ook voor een spoedcursus. Hierbij krijg je 5 dagen tot 10 weken achter elkaar rijlessen.

Hoe is een cursus samengesteld?

De cursus bestaat altijd uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Je kunt een eendaagse theoriecursus volgen, maar ook zelf leren voor het theorie-examen. Tijdens de eendaagse theoriecursus leer je alles over de verkeersregels. De dag wordt afgesloten met een theorie-examen. Het praktijkgedeelte bestaat uit de rijlessen.