Wat houdt het eigen risico precies in?

Het is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten in Nederland. Hierbij gaat het om een basisverzekering. Bij de basisverzekering is het hebben van eigen risico verplicht. Waarom moeten we dit betalen en hoeveel is dit precies?

Mijn eigen risico

Het eigen risico voor de basisverzekering in 2019 is €385,-, blijft in 2020 hetzelfde. Ook in 2021 zal dit hetzelfde blijven, want dit bedrag is voor de gehele kabinetsperiode vastgesteld. Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als er zorgkosten worden gemaakt. De eerste €385,- dat je maakt moet je dus zelf betalen. Heb je dit al betaald? De kosten die daar overheen komen, worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het eigen risico geldt per persoon, per kalenderjaar, vanaf de leeftijd van 18 jaar. Sommige kosten vallen echter niet onder het eigen risico, dat zijn kosten die gelijk worden vergoed en waar je niet eerst €385 voor hoeft te betalen. Het gaat om het volgende:

  • Huisartsbezoek
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Reiskosten bij orgaandonatie
  • Nacontroles bij orgaandonatie
  • Wijkverpleging
  • Bepaalde zorg bij een aantal chronische ziekten, zoals diabetes mellitus type 2, COPD en CVR. 

Waarom betalen we eigen risico?

Doordat iedereen in Nederland eerst het eigen risico moet betalen, kan de premie maandelijks lager liggen. Als we geen eigen risico meer hoeven te betalen, zullen we dus maandelijks meer moeten betalen aan de premie voor de zorgverzekering. Daarnaast wordt iedereen wat bewuster van de kosten voor de zorg. Niet iedereen zal even bewust zijn van de vele kosten die worden gemaakt, als alles voor iedereen betaald wordt. 

Je zou maandelijks korting kunnen krijgen op je premie als je je eigen risico verhoogt. Dit kan met €100, €200, €300, €400 en €500. Als je wil overstappen naar een andere zorgverzekering, ga dan eens je huidige zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen. Hierdoor kun je erachter komen wat de beste zorgverzekering is en welke het meest geschikt is voor jou.