9 december 2021

Wat is een veilige werkomgeving?

2 min read

Een veilige werkomgeving, wat is dat precies? Per branche verschilt dit natuurlijk. Zit je op kantoor? Dan is een goede werkhouding belangrijk. Ruimte voor groei en ontwikkeling en teambuilding spelen hier een grote rol. Maar als we eens kijken naar de bouwbranche, wat is dan belangrijk? Vaak bevind je je dan in een onveilige werkomgeving, je werkt met gevaarlijke machines en de risico’s zijn een stuk groter dan op kantoor. Toch zien we hier een mooie groei in de afgelopen jaren. Laten we snel kijken!

Goede communicatie onderling

Communicatie is overal, in elke vorm van relatie, privé als werk, belangrijk. Goed communiceren voorkomt onenigheden en onbegrip. Communicatie is dan ook ontzettend belangrijk in een bouwomgeving. Vaak hoor je elkaar wat slechter door alle geluiden van de machines. Als je vooraf niet goed communiceert of elkaar niet begrijpt kan dit erg gevaarlijk worden. Zorg er daarom voor om vooraf altijd te bespreken wie wat gaat doen en hoe lang iemand bezig is.

Welke waarschuwingstools heb je nodig?

Behalve communicatie is het ook belangrijk dat je weet welke tools je kunt gebruiken wanneer er iets gebeurt zoals een ongeluk. Zo kun je bijvoorbeeld bij webshops zoals teleson terecht voor sensoroplossingen en veiligheidsschakelaars. Een brandblusser en weten waar de EHBO doos ligt is natuurlijk ook belangrijk hierbij. Veel bedrijven doen vaak een testoefening om te kijken hoe goed het personeel op de hoogte is.

Personeel om feedback vragen

Tenslotte is het ook belangrijk om feedback te vragen aan je personeel. Wat missen zij, op het gebied van veiligheid, nog en wat gaat er goed? Misschien zijn er nog een aantal dingen die aangepast moeten worden of waar sommige mensen nog iets meer sturing in nodig hebben. Door je personeel regelmatig naar feedback te vragen leer je een hoop. Je zult je verbazen hoeveel nieuwe informatie je binnen krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *